maandag 30 maart 2020

Schort van een spijkerbroek

Ik ben een enorme knoeierd met koken. Ik draag bijna altijd een schort bij het koken (en als slab bij het eten).

Een poosje geleden kocht ik bij mijn zus in de winkel van Zizo, op de Oude Gracht in Utrecht een leuk schort van spijkerbroeken, lekker stevig en origineel. 

En wat doe je, op zondagmiddag in deze rare weken? Dan maak je een tweede schort, min of meer een kopie van het originele schort. 
























Als basis knipte ik het patroon van het schort uit een krant. De spijkerbroek knipte ik langs de zijnaden los en vervolgens willekeurig in platte lappen. Een stuk van de pijpen gebruikte in voor de halsband en de schortebanden. De binnenbeenstiksels probeerde ik intact te houden.


Vervolgens stik je de lappen aan elkaar, zodat de lap groot genoeg is voor je schortpatroon. Zakken met de opening naar boven. Bij de gulp knipte in voor de zekerheid de rits eruit, beter voor de naaimachine bij het stikken.

Het is passen en meten, uit één broek lukte het om één schort te maken.



Detail: het lusje werd weer vastgezet
























Voor de afwerking gebruikte ik biaisband. Het lag nog in een blik in mijn hobbykast, samen met het apparaatje van Prym. Biaisband van oude stropdassen. Dubbel leuk om dit te gebruiken.




Op berenjacht

Jullie hebben het vast al gezien of misschien al zelf meegedaan: de berenjacht.

Ik was al van plan om een nieuwe krans te maken bij de voordeur, de droogbloemen en grassen had ik al in huis, maar ja, het kwam er even niet van.

Van vilt, de Collectable COL1376 en een paar draadjes DMC frøbelde ik afgelopen zaterdag in het zonnetje 2 beertjes in elkaar en maakte ik een nieuwe krans met de droogbloemen. Zie waren zo droog, dat ze verkruimelden in mijn handen. Meer grasjes dan bloemen in de krans. Voor een beetje kleur bond ik een paar kunstbloemen in de krans vast.

Het resultaat is leuk geworden. En de eerste kinderen hebben de beertjes al gespot. Ze zijn niet groot, 10 cm hoog, dus je moet er iets moeite voor doen om ze te zien. 











donderdag 26 maart 2020

Haak- en breiwerk

Mijn plekje op zolder, onder de Jasmijn XL


De laatste tijd zit ik graag op zolder te handwerken of te naaien, makkelijk omdat ik daar ook alles kan laten liggen. En de grote bol neem je ook niet zo makkelijk mee naar beneden, ik moet hem nog steeds eens even wegen.

Het rode breiwerk wordt een vestje, simpel met ribbels, binnenkort meer foto's want een vorm zit er nu nog niet echt in met een te korte rondbreinaald. Ik probeer de voorraad wol te verminderen, nu ik alle bolletjes en restje met een wolwinder tot keurige bollen heb gedraaid. En man, man, ik kan nog wel even voorruit...


 

Toertje per dag



woensdag 25 maart 2020

Daar is ze weer...

Even weggeweest uit blogland, het kwam er even niet van. 

Ik zou allerlei workshops gaan geven en was al aan het voorbereiden enzo, maar ja, het gaat voorlopig niet door, jammer genoeg. Het komt wel weer, straks gaan we allemaal weer genieten van leuke en inspirerende uurtjes waar we gezellig met elkaar weer bezig zijn. Hier wat inspiratie, uit het Craft Dates boek, slow stitching, gecombineerd met een beetje stempelen, inkleuren en borduren. De meeste stempels die ik gebruikte zijn van Eline Pellinkhof, al een paar jaartjes oud maar ze blijven leuk! 

Ik verzamel borduurringen, als ik ze zie liggen bij de kringloop voor een schappelijk prijsje neem ik ze mee. Nu heb ik alle kringlopen al gehad in Veenendaal, geloof ik. Weten jullie nog kringlopen met een flinke handwerkafdeling in de buurt van Veenendaal?

Beetje ondeugend, de film van Ome Willem...


Aankleedpoppetje met vleugels, een beschermengeltje

Leuk voor kraamcadeautje?





maandag 2 maart 2020

Workshop: Bag in one day

Afgelopen zaterdag ging ik met mijn dochter Femke naar Nijmegen voor een hele leuke workshop: a bag in one day bij de Leermakerij.

In één dag maak je dus een tas. Je kan kiezen uit verschillende modellen en uit heel veel soorten en kleuren leer. Een walhalla. Het model van de tas kan worden aangepast: wel of geen flap, wat voor een sluiting, schouderbanden. Het is echt jouw tas.

Het leer wordt keurig op maat gesneden en dan mag je zelf aan de slag op één van de profeesionele naaimachines... Best spannend als je je eigen naaimachientje gewend bent.

Ik nam een leren omslag van een notitieblok mee en dat werd de basis voor een nieuw rugzakje. Het omslag van het notitieblok was een soort harig geverfd leer, ik was er toen helemaal verliefd op. Maar ja, tegenwoordig maak ik notities met mijn mobiel of heb ik voor mijn haakwerkjes een speciaal notitieboekje, dus eigenlijk gebruikte ik het niet niet meer. Dan is het toch wel heel leuk om het te hergebruiken. 

Ik combineerde het met een donkergroen soepel leer en een geel/groen lakleer voor de onderkant. Beetje twijfelen, want er was ook mooi zacht roze leer, dat combineerde ook mooi met het donkergroen en het omslag, maar dat was te breekgevoelig, voor een bodem.

En toen stikken. Een ritszakje, de klep, de bodem aan het voor- en achterpand (heet dat zo bij een tas?) Stapvoor stap groeit de stapel leren onderdelen tot een tas.

En dit is het resultaat, ik ben er zo blij mee.





Tadaaa!

























Labeltje er tussen uit gestikt
























De draagbanden zijn net even
anders groen leer, met een printje.






















 

De tas van Femke, simpel en
chique door het rode leer aan
de binnenzijde


























Dit bericht is niet gesponserd.