Zoeken in deze blog

maandag 24 september 2012

Tutorial: haken van een sjaal

Je hebt de leukste garens tegenwoordig om even snel een sjaal te breien. Linie 295 Paladin bv. Maar wat als je toch geen breinaalden 20 - 25 mm hebt en ook geen bijpassende haaknaald? 

Dan kan je de luie wijvensteek doen (dubbel omhalen en volgende naald normaal breien).
Maar dat werd toch een beetje plankerig. En haken met de grootste Zpaghetti haaknaald werd ook een stugge bedoening.

Dan maar iets geheel anders: haken met een tweede draad. En een dunnere haaknaald, bij de dunne draad passend. Heel simpel en een leuk resultaat. 

Het resultaat: soepel haakwerk, met links en rechts lussen als franjes
Zou er wel een haaknaal nr. 20 betsaan?

Je begint met een ketting van lossen met de dunne wol, zo breed als je sjaal mag worden. Haak voor de eerste toer één losse. Leg de dikke draad op de ketting van lossen, met het uiteinde van de draad aan de rechtkant. Haak dan een vaste in de laatste losse van de ketting, * 3 lossen en een vaste in de onderliggende losse van de ketting*, herhaal dit tot het eind van de ketting met een vaste. Je voert de dikke draad mee bij het haken van de vasten. Toer 2: draai het haakwerk om en haak één losse en een vaste in de onderliggende vast. Trek een lusje van de dikke wol, van ongeveer 4 à 5 cm. Zonder lus kan ook, dan trek je de dikke draad strak tegen de vaste aan. Haak één losse en een vaste in het onderliggende boogje van 3 lossen. * haak vervolgens 3 lossen en een vaste in het onderliggende boogje*, herhaal * tot het einde. Herhaal de beschrijving van toer 2, tot je de gewenste lengte hebt bereikt. Het resultaat is een soepele sjaal, met een geweven effect.


 

1 opmerking:

  1. Wow wat een gave wol is dat, en wat een goed idee om dit met een dunne draad vast te haken. Deze sjaal wil ik graag in het echt zien....hoop dus dat wel elkaar ook snel weer eens zien :-)

    BeantwoordenVerwijderen