Zoeken in deze blog

zaterdag 15 maart 2014

Een doos vol kaarten

Misschien ken je deze bekers wel, strakke van lijn, effen kleur en voor leken een onbegrijpelijke naam en nummer. De Pantone koffie en thee mokken. Mooi en prijzig. Pantone is een systeem om inkten te mengen, voor de grafische industrie. Citaat uit: Met de zogenaamde PMS-kleuren (Pantone Matching System) is het mogelijk met een cijfercode over de gehele wereld iemand uit te leggen welke kleur er bedoeld is.


Foto: purelifestyle.beMaar dit kende ik nog niet. Een doos vol kaarten in een effen kleur, met het nummer erbij. Iets wat mijn grafisch hartje blij maakt. Afgelopen weekend in het MOTI museum in Breda gekocht. Een heel leuk museum! Maar daarover later misschien nog eens een blogje.

Vroeger, ik zou bijna zeggen in het stenen tijdperk, werd er eigenlijk veel meer gedaan met PMS-kleuren, full colour drukwerk was niet altijd gangbaar. 25 jaar geleden werden er brochures ontworpen waarbij de schoondruk full colour was en de weerdruk (de andere kant van het drukvel) zwart-wit met een steunkleur, een PMS kleur. Je had speciale boeken met PMS strookjes die konden worden uitgescheurd en o wee als er een staigaire met een schaar in een Pantone waaier knipte, daar stond zo wat de doodstraf op.

Een beetje sentiment dus, deze doos met kaarten.

3 opmerkingen:

 1. mooi die kaarten kleuren
  groetjes sannie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. kan ik me ook nog zo goed herinneren van mijn tijd in de grafische industrie...nostalgie in een nieuw jasje, leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. nou, dat zijn nog eens grote kleurstalen!

  BeantwoordenVerwijderen